Wijn bewaartips
Vooraf:
- Bewaar wijnen die ú lekker vindt;
- Matige wijnen worden niet beter naarmate ze langer liggen;
- Zie het bewaren van wijn niet als een investering maar als een dagelijks genot;
- Aangezien het een natuurprodukt is, veroudert de wijn indien deze is blootgesteld aan zuurstof. Een fles, eenmaal geopend is beperkt houdbaar (ca. 1 dag — in de koelkast iets langer).
Bewaren:
Om mooie wijnen te bewaren (ook wel opleggen genoemd) is naast een constante temperatuur ook nog een donkere plek nodig die niet te vochtig danwel te droog is. Alle wijnen kunt u opslaan bij een temperatuur van ca. 12 °C met een luchtvochtigheid van 60 – 75%.
Serveertemperatuur:
Om optimaal van uw wijn te kunnen genieten, is de serveertemperatuur zeer belangrijk (tip: serveer de wijn iets koeler daar de wijn eenmaal uitgeschonken iets zal opwarmen!). Natuurlijk heeft de temperatuur ook te maken met persoonlijke voorkeuren vandaar dat onderstaande lijst meer een richtlijn is.
Witte wijn dient verfrissend te zijn dus dient ze normaal gesproken gekoeld geserveerd worden. Maar koeling kan ook de smaak en het boeket verbergen. Dus hoe fijner de wijn, hoe minder deze gekoeld hoeft te worden.
Rode wijn wordt vaak aangeraden op “kamertemperatuur” te serveren, maar dit stamt nog af van de tijd dat de gemiddelde kamertemperatuur 5°C lager was dan onze huidige kamertemperatuur (dus serveert men rode wijn in het algemeen op ca. 17 °C). Eigenlijk moet men naar de hoeveelheid tannine kijken om de juiste serveertemperatuur vast te kunnen stellen. Hoe hoger het tanninegehalte, hoe hoger de serveertemperatuur. Let wel op dat door een te hoge temperatuur de wijn zijn optimale smaak kan verliezen (doordat er meer alcohol vrij komt in de geur en smaak).
Temperatuur (°C) | Wijnen | Voorbeelden |
16-18 | Krachtige, geconcentreerde, robuuste rode wijnen + De tannine rijke Bordeaux wijnen | Bordeaux, Rioja , Chianti, Barolo. |
15-17 | Volle en ronde wijnen | Bourgogne + stevige Cotes du Rhones |
14-16 | Frisse, fruitige, lichte en soepele rode wijnen | Bardolino, lichte Valpolicella, eenvoudige Cotes du Rhones, Beaujolais, Vin de Pays |
12-17 | Met alcohol versterkte zoete rode wijnen | Port, Rivesaltes, Rasteau, Madeira |
12 | Zeer volle, complexe, droge witte wijnen | Witte Bourgogne, Chateauneuf du Pape, Chardonnay uit de nieuwe wereld. |
10- 12 | Volle, aromatische, fruitige witte wijnen + Weelderige, zoete witte wijnen + betere cuvees van mousserende wijnen | Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland, Sancerres enz + Sauternes, Tokay, Eiswein + Champagne |
9-12 | Met alcohol versterkte zoete witte wijnen + rose | Muscat de Beaume de Venise, Samos Muscat, Moscatel |
8- 10 | Frisse, lichte, fruitige, droge witte wijnen + eenvoudig mousserende wijnen | Lichtere Champagnes, Prosecco, Cava, Cremant |
8 | Fruitige, frisse, witte wijnen | Muscadet, Manzanilla, Soave (eenvoudig), Entre-Deux-Mers enz. |
.